Årets Servitör

Årets servitör är tävlingen för alla matsalsproffs. Årets Servitör arrangeras för att lyfta statusen för och strålkastaren mot alla matsalsproffs som finns i Sverige. Ett gediget och engagerat arbete i matsalen ger gästerna den positiva totalupplevelse som man förväntar sig. Årets Servitörs ledord är Modernt medvetet värdskap med kunskap och kompetens.

Arrangörer

Vinnaren av Årets Servitör kvalas in per automatik i Nordic Waiter Competition. Tävlingen arrangeras av RS (Restauranger & Storkök) i samarbetet med Sommelierföreningen, Bartenders Gille, Restaurang och Hotellhögskolan, Örebro Universitet och Restaurangakademien.

Årets Servitörs historia

Tävlingen arrangerades för första gången 2009 och gick av stapeln i Vinterträdgården på Grand Hôtel i Stockholm och 2009 års vinnare var Carl Frosterud från Operakällaren. 2011 var det dags igen med ett nytt tävlingsupplägg. Årets Servitör 2011 hade en separat tävling den 3 oktober på Restaurangakademien i Stockholm. Juryn valde ut två finalister som gick vidare till duellen som genomfördes på Restauranggalan den 31 oktober, i Vinterträdgården på Grand Hôtel i Stockholm. Vinnaren av Årets Servitör 2011 var Ludvig Jureskog, Operakällaren. Sedan 2012 genomförs semifinalen och finalen samma dag dag som Restauranggalan. De två finalisterna duellerade inför publik i stora salongen på Cirkus. Vinnare 2012 var Oscar Lundberg, 2013 Michaela Sarfati, 2014 Oskar Ahlvin, 2015 Jeanette Linder och 2016 Gustav Cansund.